Σε μια προσπάθεια στήριξης της αεροπορικής βιομηχανίας, η Ιαπωνία σχεδιάζει να μειώσει προσωρινά τον φόρο αεροπορικών καυσίμων κατά 80%.

Την 1η Δεκεμβρίου 2020, το Reuters ανέφερε ότι η Ιαπωνία σκέφτηκε να μειώσει τον φόρο από 18.000 γιεν (172,58 $) ανά λίτρο σε 4.000 γιεν (38,21 $) κατά τη διάρκεια της χρήσης 2021.

Η έκθεση ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα συζητούσαν επιμελώς το επίπεδο της φορολογικής μείωσης καθώς η χώρα χρειάζεται να εξασφαλίσει κεφάλαια για τη διαχείριση των αεροδρομίων.

Η ταξιδιωτική ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά στην Ιαπωνία, δεδομένου ότι τοπικά lockdown έγιναν στην αρχή της πανδημίας. Ο τομέας των αερομεταφορών της Ιαπωνίας παρουσίασε καθαρή ζημιά 349,7 δισεκατομμυρίων γιεν (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά την εξάμηνη περίοδο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2020. Καθώς τα σύνορα της Ιαπωνίας παραμένουν κλειστά με ελάχιστες εξαιρέσεις, η χώρα έχει σημειώσει πτώση των ξένων επισκεπτών. Τον Οκτώβριο του 2020, ο αριθμός των επισκεπτών μειώθηκε κατά 99% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία “Go To Travel” με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας και την προώθηση των ταξιδιών εντός της χώρας ( εγχώριος τουρισμός). Ωστόσο, λόγω του φόβου του ταξιδιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εκστρατεία δεν ήταν πολύ επιτυχής. Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν πληγεί σοβαρά από την κατάρρευση των αεροπορικών ταξιδιών. Νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2020, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας.

«Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα ρευστό επιχειρηματικό περιβάλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. “Θα συνεχίσει να μιλά μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες και να ενεργεί σωστά.”, πρόσθεσε.

Ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Ιαπωνίας, η ANA Holdings (ALNPY), προβλέπει καθαρή ζημιά ρεκόρ ύψους 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρήση έως τον Μάρτιο του 2021.

Η AirAsia Japan (AAJ), που ανήκει στον όμιλο AirAsia, λόγω της «επείγουσας κατάστασης» δήλωσε ότι διέκοψε τη λειτουργία της στην Ιαπωνία, από τις 5 Οκτωβρίου 2020.

aviationlife.gr με πληροφορίες από economics of aviation.