Μια «Στρατηγική Διαδρομή για το Άνοιγμα της Διεθνούς Αεροπορίας», προτείνει στην βρετανική κυβέρνηση το Διοικητικό Συμβούλιο των Αεροπορικών Αντιπροσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο (BAR UK), που εκπόνησε σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).
Το BAR UK παρουσίασε σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, το πλάνο για την αποκατάσταση των ταξιδιών. Tο σχέδιο κοινοποιήθηκε στους υπουργούς και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο έθνος τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου. Προτείνει μεταξύ άλλων:
- Η κυβέρνηση πρέπει να «εξετάσει πώς ένας αυξανόμενος αριθμός εμβολιασμένων επιβατών μειώνει το προφίλ κινδύνου του ταξιδιού».
- Την επανεισαγωγή μιας πολιτικής για τους ταξιδιωτικούς διαδρόμους «που θα επέτρεπε μια ταχύτερη αποκλιμάκωση των περιορισμών μεταξύ συγκεκριμένων ζευγαριών χωρών».
- Τα άτομα που έχουν δοκιμαστεί θετικά για το Covid και έχουν αναρρώσει «θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο με τους εμβολιασμένους ή δοκιμασμένους επιβάτες».
Το σχέδιο προτείνει τη μετάβαση διαδοχικά επίπεδα σταδιακά μειωμένων περιορισμών ταξιδιού. Κάτω από το τρέχον υψηλό επίπεδο περιορισμών (Επίπεδο 4) έως υψηλό σε μέτριο (Επίπεδο 3), μέτριο σε χαμηλό (Επίπεδο 2) και χαμηλό (Επίπεδο 1) μόλις ένα επίπεδο πάνω από τις κανονικές λειτουργίες.
Κάθε επίπεδο εφαρμόζεται σε τρεις κατηγορίες προορισμού. Εκείνες όπου υπάρχουν διάδρομοι ταξιδιού, εκείνοι που βρίσκονται στην «κόκκινη λίστα» υψηλού κινδύνου της κυβέρνησης και σε όλους τους άλλους.
Προτείνει την επανεισαγωγή των διαδρόμων ταξιδιού στο Επίπεδο 3 «το συντομότερο δυνατό».
Αυτό θα συνέβαλε στη διατήρηση των δοκιμών πριν από την αναχώρηση για όλες τις αφίξεις, αλλά την απομάκρυνση της καραντίνας για αφίξεις από προορισμούς ταξιδιωτικών διαδρόμων.
«Ως μέρος της άρσης των περιορισμών, υπογραμμίζει η BAR UK η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να επανεξετάσει τις ταξιδιωτικές συμβουλές του Γραφείου Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO).
Ώστε να είναι συνεπής με την ικανότητα των επιβατών να ταξιδεύουν με ένα πρόγραμμα δοκιμών και εμβολιασμών».
Υποστηρίζουν ότι «τα μυριάδες διαφορετικά κυβερνητικά καθεστώτα, οι απαιτήσεις δοκιμών και τα έντυπα» που ισχύουν σήμερα είναι «εξαιρετικά δύσκολο».
Αντ ‘αυτού, λένε «ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τη βιομηχανία σχετικά με τον τρόπο καταγραφής αρχείων εμβολιασμού για ταξιδιωτικούς σκοπούς.
Για να διευκολυνθεί αυτό, είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να αναπτύξουν γρήγορα ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολίου.
Οι χειριστές εργάζονται ήδη σε τεχνολογικές λύσεις και υπάρχει κίνδυνος να παραδοθούν ταχύτερα από το ρυθμό της κυβέρνησης».
Όπως υπογραμμίζει ο Ντάλε Κέλερ, διευθύνων σύμβουλος της BAR του Ηνωμένου Βασιλείου, «είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε καλύτερα τις γνώσεις της επιστήμης και της εμπειρίας καθώς οι κυβερνήσεις παγκοσμίως εφάρμοσαν ασυνεπή και κακώς ευθυγραμμισμένα μέτρα στα διεθνή ταξίδια».
Aviationlife.gr με πληροφορίες από tourismtoday