Με μεγάλη επιτυχία και με πάνω από 150 συμμετέχοντες ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 27/04, οι εργασίες της 14ης Διεθνούς Συνάντησης των Διαχειριστών των Περιφερειακών Ευρωπαϊκών Αερολιμένων (RACE) του ACI Europe (25-27/04).

Για πρώτη φορά φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά, από την Fraport Greece, αυτή η μεγάλη συνάντηση με συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών, ερευνητών, επαγγελματιών του αεροπορικού κλάδου καθώς και των αεροδρομίων.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και παρουσιάστηκαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα, ιδιαίτερα επίκαιρα και αφορούσαν τα τωρινά δεδομένα, τις σύγχρονες τάσεις και τις προοπτικές της αεροπορικής κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα, τα πάνελ και τα workshops που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν, το μέλλον της περιφερειακής αεροπορικής συνδεσιμότητας, τους περιβαλλοντικούς στόχους και τις δράσεις του αεροδρομίων για το κλίμα, τις επιχειρησιακές προκλήσεις, την χρηματοοικονομική κατάσταση του κλάδου, τη βιωσιμότητα και την απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα, την ανάπτυξη δρομολογίων καθώς και την ψηφιοποίηση και χρήση των δεδομένων στον κλάδο. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τονίστηκε από αρκετούς ομιλητές ήταν το ζήτημα της επέκτασης της εποχικότητας των περιφερειακών αερολιμένων.


Ο ιδρυτής του aviationlife.gr και του Crete Aviation Observatory, Δημήτρης Ζοπουνίδης με τον CEO της AEGEAN, Δημήτριο Γερογιάννη (στα αριστερά) και με τον Director ACI EUROPE, Oliver Jankovec (στα δεξιά)

Παράλληλα, στην ετήσια συνάντηση, παρουσιάστηκε η τελευταία ανάλυση του ACI Europe όπου περιγράφει ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, που ενώ ξεπερνάει τις επιδόσεις με θετικές προοπτικές για το φετινό καλοκαίρι, ταυτόχρονα, προειδοποιεί για άνισο ρυθμό ανάκαμψης και ανάπτυξης, καθώς και συνεχείς οικονομικές προκλήσεις.


Το 14ο RACE (Regional Airports Conference & Exhibition) παρείχε την ευκαιρία να επανεξεταστούν οι συνθήκες και να αντιμετωπιστούν οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια στην παροχή βιώσιμης αεροπορικής συνδεσιμότητας, στην υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης και άλλων σημαντικών ζητημάτων.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με άλλα τμήματα της αγοράς από την αρχή του έτους, έχοντας ανακτήσει σχεδόν το 93% του όγκου επιβατών που είχαν πριν από την πανδημία (2019), ειδικά σε σύγκριση με το 87% για τους αεροδρόμια που είναι κόμβοι (hub) καθώς και τα υπόλοιπα μεγαλύτερα αεροδρόμια. Αυτό αντανακλά τη δυναμική της κυκλοφορίας που εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα ταξίδια αναψυχής και τη ζήτηση για ταξίδια που αφορούν επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, ενισχυμένη από την ανάπτυξη των εταιρειών εξαιρετικά χαμηλού κόστους (ULCCs) και βασιζόμενη κυρίως στην ευρωπαϊκή, στην βορειοαφρικάνικη και την υπερατλαντική αγορά.

Ο CEO της Fraport Greece, Alexander Zinell ανέφερε πως ένα αεροδρόμιο είναι η πρώτη και τελευταία εντύπωση ενός τουρίστα, τονίζοντας παράλληλα, μία αξιοσημείωτη αύξηση στην διεθνή κίνηση. Έπειτα, εξήρε τη σημασία του Διεθνούς Αερολιμένα Χανίων, αναφέροντας ότι είναι από τα μεγαλύτερα στο χαρτοφυλάκιο της Fraport Greece και το πρώτο που παραδόθηκε έτοιμο, καθώς, όπως είπε, ήταν στα μέση προς τα τέλη της κατασκευής του, όταν η εταιρεία ανέλαβε τη διαχείριση. Επισήμανε ότι το αεροδρόμιο το διαχειρίζονται σε συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία καθώς και με την Αεροπορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Τέλος, επεξήγησε την ιστορία της ονομασίας του αερολιμένα, καθώς και ποιος ήταν ο «Δασκαλογιάννης».

Στην έναρξη του συνεδρίου, στις 26 Απριλίου, ο Director του ACI Europe, Oliver Jankovec παρουσίασε πίνακες με δεδομένα, στατιστικά στοιχεία καθώς και διαγράμματα που απεικονίζουν την αεροπορική συνδεσιμότητα και τους αριθμούς που πέτυχαν τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης για το 2022 και η σύγκριση τους με την προ πανδημίας εποχή.

Ανέφερε πως ο σκοπός του συνεδρίου είναι να ενώσει όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ευρώπης σε ένα πολύ συγκεκριμένο και κοινό στόχο, αυτόν της ανάπτυξης τους και της εξυπηρέτησης ακόμα μεγαλύτερου αριθμού επιβατών.

Στάθηκε και στο κομμάτι της κλιματικής κρίσης όπου αποτέλεσε θέμα συζήτησης του συνεδρίου.

Όσον αφορά κάποια προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο, έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία, στα γενικότερα πολιτικά ζητήματα (ΗΠΑ – Κίνα), ενώ εστίασε στον πληθωρισμό, όπου αποτελεί πλήγμα για την αεροπορική βιομηχανία. Οι τιμές είναι 26% πάνω στα αεροδρόμια σε σχέση με πέρυσι, παρόλα αυτά η επιβατική κίνηση δεν έχει μειωθεί και η ζήτηση που υπάρχει από τους επιβάτες είναι αυξημένη. Στα επόμενα χρόνια προέβλεψε πως θα υπάρχει λόγω της πράσινης μετάβασης, μία αύξηση 5-10%, αλλά σταδιακά. Ακόμη ένας προβληματισμός που αναφέρθηκε, είναι οι αργές παραδόσεις αεροσκαφών στις αεροπορικές εταιρείες λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. Βεβαίως, τόνισε το διαχρονικό ζήτημα των περιφερειακών αεροδρομίων, αυτό της εποχικότητας όσον αφορά τις πτήσεις και τους επιβάτες.

Η ομιλία του έκλεισε με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο με τίτλο «Τι θα γινόταν στον κόσμο εάν έκλειναν τα αεροδρόμια».

Ο επικεφαλής του ACI Europe Regional Airports‘ Forum και Διευθύνων Σύμβουλος του Αερολιμένα του Innsbruck, Marco Pernetta, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν υπάρχουν πολλές πραγματικές εναλλακτικές για να φτάσει κάποιος στην Κρήτη (έθεσε το νησί ως παράδειγμα περιφερειακού προορισμού), παρά μόνο με αεροπλάνο και πως στις νότιες χώρες, ο τουρισμός, είναι από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης μίας χώρας. Εστίασε στην ενημέρωση που πρέπει να υπάρξει προς τους νέους για την κλιματική δράση των αεροπορικών οργανισμών, όπως είναι τα αεροδρόμια και πως ο αεροπορικός κλάδος δεν σταματάει την συνεχή πορεία του, αλλά αναζητά τρόπους προς την βιωσιμότητα και είναι ευέλικτός.

Ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ ήταν αυτό όπου ο Michal Nowak, αντιπρόεδρος της Embraer στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία και ο Simon Newit, γενικός εμπορικός διευθυντής της Ηeart Aerospace συζήτησαν σχετικά με την μείωση και απαλλαγή της αεροπορικής βιομηχανίας από το διοξείδιο του άνθρακα. Συντονίστρια ήταν η Marylin Bastin, επικεφαλής Αεροπορικής Βιωσιμότητας του Eurocontrol.

Ο Simon Newitt εστίασε στον σχεδιασμό του υβριδικού ηλεκτρικού αεροσκάφους που κατασκευάζει η εταιρεία του, τονίζοντας πως είναι ένα από τα κύρια βήματα προς την πράσινη ανάπτυξη και πως συνεχώς αναζητούνται λύσεις για ένα βιώσιμο ευρωπαϊκό οικοσύστημα.

Ο Michal Nowak τόνισε πως η χρήση της τεχνολογίας για την μείωση του αποτυπώματος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 15-20%, με τις απαιτήσεις να είναι υψηλές και η εκπαίδευση από τα πρωταρχικά μελήματα. Παράλληλα, εξήρε την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής στην προσπάθεια αυτή, εστιάζοντας στο ότι θα πρέπει να υπάρχει συνεχής εξέλιξη και αναβάθμιση των μέσων. Αναφέρθηκε στο «Energia», το υβριδικό ηλεκτρικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε και αναμένεται να μειώσει την εκπομπή ρύπων κατά 50% από το 2030.

Workshop

Ανάπτυξη Διαδρομών: Τάσεις και Βέλτιστες Πρακτικές για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια (Route development: Trends and Best Practices for Regional Airports)

Στο συγκεκριμένο workshop παρουσιάστηκαν τα δεδομένα, οι σύγχρονες τάσεις και οι προοπτικές για την ανάπτυξη των διαδρομών στα περιφερειακά αεροδρόμια.

Το πάνελ του συγκεκριμένου workshop απαρτιζόταν από τους εξής ανθρώπους του αεροπορικού κλάδου:

Γεώργιος Καραμάνος, CEO, KPI Aviation Marketing Solutions
Κατερίνα Πολλάτου, Airline Marketing & Development Manager, Fraport Greece
Χάρης Φίλος, Air Service Development Manager, Fraport Greece
Tara Finn, Head of Aviation Business Development Cork Airport and
Piervittorio Farabbi, Chief Operating Officer, Tirana International Airport
Το workshop επικεντρώθηκε σε πέντε βασικούς τομείς:

Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες στην ανάπτυξη διαδρομών.
Οι ορθές πηγές δεδομένων που θα βοηθήσουν στη δημιουργία businesscase για τα αεροδρόμια.
Σύμπραξη για δράσεις μάρκετινγκ με αεροπορικές εταιρείες έναντι κινήτρων (incentives).
Η σύμπραξη με ενδιαφερόμενους και οι κοινές δράσεις.
Μήπως είναι καιρός οι αερολιμένες αναψυχής να μεταβιβάσουν την ευθύνη ανάπτυξης διαδρομών στις τοπικές τουριστικές αρχές;
Κάθε ομιλητής ανέλυσε και παρουσίασε ένα case study για τον οργανισμό ή αεροδρόμιο που εργάζεται, ενώ υπήρξε εποικοδομητική συζήτηση. Τα κύρια θέματα που παρουσιάστηκαν αφορούσαν συνολικά, την συμβολή των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους στην ανάπτυξη των περιφερειακών αερολιμένων, στα κίνητρα που δίνουν τα αεροδρόμια στις εταιρείες καθώς και στους νέους τρόπους να παίρνουν και εντοπίζουν από πολλές πηγές δεδομένα.

Το συνέδριο έκλεισε με μία πολύ όμορφη και αναλυτική ξενάγηση στον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων από τον διευθυντή (Airport Manager), Τάσο Τηνιακό.

Ο κ. Δημήτρης Ζοπουνίδης είναι τελειόφοιτος, Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ιδρυτής επιστημονικού ιστότοπου Aviationlife.gr, ιδρυτής και επικεφαλής Έρευνας Παρατηρητηρίου Αεροπορικού Κλάδου Κρήτης, συντονιστής Παρατηρητηρίου Τουρισμού Κρήτης CIHEAM MAICh