Το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής θα επηρεάζει τα επόμενα χρόνια όλο και περισσότερο τόσο τις ευρωπαϊκές πολιτικές στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού, όσο και τη συμπεριφορά των ταξιδιωτών.

Οι πρωτοβουλίες και η αυτορρύθμιση σε ζητήματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμοι παράγοντες. Τόσο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των προορισμών αλλά και των υποδομών και των επιχειρήσεων στην ταξιδιωτική αλυσίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, χθες στο αεροδρόμιο, με κοινό όραμα και πνεύμα συνεργασίας, οι ομάδες του αεροδρομίου της Αθήνας και του Ομίλου Air France-KLM, συναντήθηκαν με στόχο να παρουσιασθούν οι προτάσεις του κάθε φορέα για τη Βιωσιμότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Περισσότερο από ποτέ, στον κλάδο των αερομεταφορών μετά την πανδημία και τις δραματικές επιπτώσεις της, επικρατεί το να «χτίσουμε πάλι ακόμα καλύτερα» (“build back better”) με κυρίαρχο άξονα τη Βιωσιμότητα.

Τα θεμέλια κοινής πορείας για πράσινο οικοσύστημα στις αερομεταφορές

Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους στόχους τους και μπήκαν τα θεμέλια για μια κοινή πορεία προς ένα πραγματικά πράσινο οικοσύστημα στις αερομεταφορές.

«Το 2020 οι αερομεταφορές πέρασαν την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία τους, υπογράμμισε ο Γιάννης Πανταζόπουλος, Περιφερειακός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, του ομίλου Air France-KLM.

Παρά τον πρωτοφανή οικονομικό αντίκτυπο που οι συνθήκες επέφεραν, ο όμιλος Air France-KLM παρέμεινε σταθερός στο στόχο του να μειώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Μαζί με την ανανέωση του στόλου μας, τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα αποτελούν βασικές δράσεις για τη μείωση των εκπομπών CO2, με την επιδίωξη η μείωση αυτή να φτάσει στο 50% ανά επιβάτη / χιλιόμετρο έως το 2030, και να έχουν επιτευχθεί επίσης οι μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις επίγειες επιχειρήσεις μας.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μοιραζόμαστε κοινές φιλοδοξίες , ευαισθησίες και στόχους με τον Διεθνή Aερολιμένα Αθηνών και ως επιστέγασμα της σημερινής μας συνάντησης υπογράφουμε σήμερα αυτό το μνημόνιο συνεργασίας που σηματοδοτεί την αρχή μιας προσπάθειας σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι προσπάθειές μας αυτές θα συμβάλλουν σε ακόμη μεγαλύτερη κινητοποίηση του κλάδου των αερομεταφορών, με στόχο να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από τους ρύπους άνθρακα».

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρωτοστατεί με ένα φιλόδοξο στόχο

«Η κλιματική αλλαγή και η ανάγκη για ενίσχυση και επέκταση των πολιτικών και των δράσεων για βιώσιμη ανάπτυξη επηρεάζουν καθοριστικά τις προτεραιότητες όλων των παραγωγικών κλάδων της Παγκόσμιας οικονομίας.

Ο κλάδος των αερομεταφορών και του Τουρισμού ήδη δρομολογεί κατάλληλες δράσεις και θέτει φιλόδοξους στόχους για το παρόν και το μέλλον της δραστηριότητας με ιδιαίτερη ευαισθησία στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη διασφάλιση ενός πιο «πράσινου» μέλλοντος, επισημαίνει η Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

´Έτσι, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών πρωτοστατεί με ένα φιλόδοξο αλλά εφικτό μεσοπρόθεσμο στόχο, να εξασφαλίσει αυτοπαραγωγή και κατανάλωση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας, μηδενίζοντας έτσι τους ρύπους από τη χρήση των παραδοσιακών πηγών (μη πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, κ.λπ.).

Παράλληλα, αποτελεί βασική μας στρατηγική η διαμόρφωση αποτελεσματικών συνεργασιών και η αξιοποίηση συνεργειών ώστε να ενισχύσουμε τη δυναμική του «πράσινου οράματός μας» και γι´ αυτο είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μοιραζόμαστε με την KLM τις ιδιες περιβαλλοντικές ανησυχίες και μας ενώνει η ίδια «πράσινη» στόχευση για ένα καλύτερο αεροπορικό μέλλον.
Στη κατεύθυνση αυτή οι δρόμοι μας θα συναντιούνται όλο και πιο συχνά».

Δηλώσεις Γιάννη Πανταζόπουλου (Air France-KLM) και Ιωάννας Παπαδοπούλου (ΔΑΑ) εδώ

Πηγή: tourismtoday.gr