Πάνω από δέκα αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει/τροποποιήσει τα πτητικά τους προγράμματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εν μέσω ανησυχιών για την ανάπτυξη του 5G, κοντά σε αεροδρόμια.

Μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έσπευσαν να ακυρώσουν πτήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει του λανσαρίσματος του 5G την Τετάρτη 19/01, που έχει προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι δύο εταιρείες ασύρματης επικοινωνίας δήλωσαν ότι θα καθυστερήσουν ορισμένα μέρη της ανάπτυξης, με στόχο την περαιτέρω έρευνα.

Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) είχε προειδοποιήσει ότι η πιθανή παρεμβολή 5G θα μπορούσε να επηρεάσει τις μετρήσεις ύψους που παίζουν βασικό ρόλο στις προσγειώσεις καθώς και σε κακές καιρικές συνθήκες σε ορισμένα αεροσκάφη και τζετ, όπως το Boeing 777, όπου εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με τους αερομεταφορείς.

Παρά την ανακοίνωση της AT&T και της Verizon, εταιρειών τεχνολογίας, που θα διαθέσουν το 5G, ότι θα διακόψουν την ανάπτυξη του κοντά σε αεροδρόμια, αρκετές αεροπορικές εταιρείες εξακολουθούν να ακυρώνουν πτήσεις ή άλλαξαν μοντέλα αεροσκαφών που επιχειρούν.

Αργά την Τρίτη 18 Ιανουαρίου, η FAA άρχισε να ενημερώνει τις οδηγίες της σχετικά με τα αεροδρόμια και τα μοντέλα αεροσκαφών που θα επηρεαστούν, σε μια κίνηση που αναμένεται να μειώσει δραματικά τον αντίκτυπο των σχεδόν 1.500 ειδοποιήσεων περιορισμών 5G που εκδόθηκαν από τη ρυθμιστική αρχή.

Ο μεγαλύτερος χειριστής του Boeing 777 στον κόσμο, η Emirates, δήλωσε χθες το απόγευμα, ότι θα αναστείλει τις πτήσεις προς εννέα προορισμούς των ΗΠΑ από τις 19 Ιανουαρίου, την προγραμματισμένη ημερομηνία για την ανάπτυξη των ασύρματων υπηρεσιών 5G.

Οι πτήσεις της Emirates προς το JFK της Νέας Υόρκης, το Λος Άντζελες και την Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να εκτελούνται.

Οι δύο μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Ιαπωνίας, η All Nippon Airways (ANA) και η Japan Airlines, δήλωσαν ότι θα περιορίσουν τις πτήσεις του Boeing 777. Η ANA είπε ότι ακυρώνει ή αλλάζει το αεροσκάφος που επιχειρεί σε ορισμένες πτήσεις προς ΗΠΑ.

Η Korean Air Lines δήλωσε ότι απέσυρε από 777 και τα Boeing 747-8 σε έξι επιβατικές και εμπορευματικές πτήσεις προς τις ΗΠΑ, ενώ η China Airlines (Ταϊβάν) είπε ότι θα επαναπρογραμματίσει ορισμένες πτήσεις και η Cathay Pacific Airways (Χονγκ Κονγκ) δήλωσε ότι θα αναπτύξει διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών, εάν απαιτείται.

Οι αεροπορικές εταιρείες δήλωσαν ότι ενέργησαν έπειτα από την προειδοποίηση της κατασκευάστριας Boeing, ότι τα σήματα 5G ενδέχεται να παρεμποδίσουν το ραδιοφωνικό υψόμετρο του 777, οδηγώντας σε περιορισμούς.

Εκπρόσωπος της Boeing δεν έκανε κανένα άμεσο σχόλιο, στο Reuters.

Το 777 πέρυσι ήταν το δεύτερο πιο χρησιμοποιημένο αεροπλάνο ευρείας ατράκτου σε πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια των ΗΠΑ με περίπου 210.000 πτήσεις, πίσω μόνο από το 767, σύμφωνα με στοιχεία του FlightRadar24.

Πηγές του κλάδου δήλωσαν ότι η Boeing είχε εκδώσει τεχνικές συμβουλές σημειώνοντας πιθανές παρεμβολές, αλλά ότι οι περιορισμοί πτήσεων ήταν στα χέρια της FAA, η οποία έχει προς το παρόν περιορισμένες λειτουργίες σε βασικά αεροδρόμια, εκτός εάν οι αεροπορικές εταιρείες πληρούν τις προϋποθέσεις για ειδικές εγκρίσεις.

Τα ραδιοϋψόμετρα παρέχουν ακριβείς μετρήσεις του ύψους πάνω από το έδαφος κατά την προσέγγιση και βοηθούν με αυτοματοποιημένες προσγειώσεις, καθώς και επαλήθευση της προσγείωσης του πίδακα πριν επιτρέψουν την αντίστροφη ώθηση.

Η Air India, η οποία εξυπηρετεί τέσσερις προορισμούς στις ΗΠΑ με Boeing 777, δήλωσε ότι αυτές οι πτήσεις θα περιοριστούν ή θα αντιμετωπίσουν αλλαγές στον τύπο αεροσκάφους από την Τετάρτη.

Η Singapore Airlines ανακοίνωσε ότι άλλαξε το αεροσκάφος που επιχειρεί σε επιλεγμένα δρομολόγια των ΗΠΑ με βάση την καθοδήγηση της Boeing και σε συνεννόηση με τις ρυθμιστικές αρχές.

Η ανακοίνωση των ακυρώσεων ήρθε παρά την καθυστέρηση της ενεργοποίησης του 5G κοντά σε βασικά αεροδρόμια από τις εταιρείες ασύρματης επικοινωνίας.

Πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι η απόφαση έφτασε πολύ αργά για να επηρεάσει τις περίπλοκες αποφάσεις αεροσκαφών και πληρώματος για ορισμένες πτήσεις της Τετάρτης.

Η British Airways επέλεξε να αλλάξει αεροσκάφος στην καθημερινή πτήση της προς το Λος Άντζελες με ένα Airbus A380 από τη συνηθισμένη υπηρεσία Boeing 777, δήλωσαν στο Reuters δύο ειδικοί.

Ο web tracker Flightradar24 δήλωσε ότι το A350 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί αντί του Boeing 777. Τα ραδιοϋψόμετρα στα δύο αεριωθούμενα αεροπλάνα της Airbus έχουν καθαριστεί ενώ ο κατασκευαστής Airbus, εξακολουθεί να αξιολογεί τα άλλα μοντέλα του.

Σε αυτό το σημείο, να τονιστεί ότι δεν επηρεάζονται όλες οι πτήσεις που εκτελούνται από το Boeing 777. Η Emirates, η οποία είναι ο μεγαλύτερος χρήστης του A380, θα το τοποθετήσει στις πτήσεις προς Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, αλλά θα συνεχίσει να πετά με το 777 στην Ουάσιγκτον, προορισμός που δεν επηρεάζεται.

Η Qatar Airways, η οποία εκτελεί πτήσεις 777 και A350 προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ότι και τα 12 από τα δρομολόγιά της στις ΗΠΑ εκτελούνταν όπως είχαν προγραμματιστεί, ενώ αναμένονται μικρές καθυστερήσεις στις πτήσεις από τις ΗΠΑ προς τη Ντόχα. Η El Al (Ισραήλ) δήλωσε ότι οι υπηρεσίες της δεν επηρεάστηκαν.

«Εκτός εάν οι κύριοι κόμβοι μας δεν έχουν άδεια να πετάξουν, η συντριπτική πλειονότητα του ταξιδιωτικού κοινού θα είναι ουσιαστικά ακινητοποιημένο», υπέγραψαν σε κοινή τους δήλωση, οι CEO των American Airlines, Delta Air Lines, United Airlines, Southwest καθώς και άλλοι σε επιστολή που αναφέρθηκε αρχικά από το Reuters.

aviationlife.gr με πληροφορίες από Reuters.