Οι οικονομικοί (low cost) αερομεταφορείς υπαγορεύουν τη μοίρα των περιφερειακών αεροδρομίων της Ευρώπης καθώς ο τομέας ανακάμπτει από την πανδημία.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) μιλώντας κατά την έναρξη του 14ου ετήσιου συνεδρίου περιφερειακών αεροδρομίων στην Κρήτη, καλώντας τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώσουν μια «δικαιότερη τιμή» για τη χρήση των εγκαταστάσεων.

Οι ανισότητες στον ρυθμό και την ισχύ της ανάκαμψης και οι συνεχιζόμενες οικονομικές προκλήσεις εμφανίστηκαν παρά το γεγονός ότι ο κλάδος ξεπέρασε τις επιδόσεις με ένα θετικό καλοκαίρι μπροστά.

Τα περιφερειακά αεροδρόμια συνέχισαν να έχουν καλύτερες επιδόσεις σε άλλα τμήματα της αγοράς από την αρχή του έτους.
Έχουν ανακτήσει σχεδόν το 93% του όγκου επιβατών πριν από την πανδημία του 2019, έναντι 87% για τους κόμβους και άλλα μεγαλύτερα αεροδρόμια, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Αυτό αντανακλά την κίνηση που εξακολουθεί να καθοδηγείται από τη ζήτηση αναψυχής και VFR (επισκέψεις φίλων και συγγενών), που ενισχύεται από την επέκταση των εταιρειών εξαιρετικά χαμηλού κόστους και βασίζονται κυρίως στην ενδοευρωπαϊκή, τη βορειοαφρικανική και τη διατλαντική αγορά.

Η επίτευξη οικονομικής βιωσιμότητας αποτελούσε πάντα πρόκληση για τα μικρότερα περιφερειακά αεροδρόμια λόγω μιας σειράς διαρθρωτικών ζητημάτων, όπως η εποχικότητα της κυκλοφορίας και η ανισορροπία της ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς και το υψηλότερο πάγιο κόστος και η έλλειψη οικονομιών κλίμακας που επιτυγχάνονται από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια, σύμφωνα με την ACI Europe.

Αλλά οι τεράστιες απώλειες που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη αγοραστική δύναμη των αεροπορικών εταιρειών που οδηγεί σε μη βέλτιστα έσοδα από τις χρεώσεις χρηστών, σημαίνει ότι οι προοπτικές για βελτιωμένη οικονομική βιωσιμότητα είναι σκοτεινές, ειδικά για αεροδρόμια με λιγότερους από ένα εκατομμύριο επιβάτες ετησίως.

«Η καλοκαιρινή σεζόν φαίνεται πολύ θετική για τα περιφερειακά αεροδρόμια συνολικά, καθώς βλέπουν χωρητικότητα αεροπορικών θέσεων ακριβώς πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, κάτι που δεν είναι ακόμη περίπτωση για μεγαλύτερα αεροδρόμια, είπε ο Olivier Jankovec.

Η ζήτηση επιβατών συνεχίζει να αψηφά τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως τις αυξήσεις ρεκόρ των αεροπορικών ναύλων.

Ταυτόχρονα, οι κίνδυνοι διακοπής σε όλο το αεροπορικό οικοσύστημα έχουν υποχωρήσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα παλαιότερου σχεδιασμού, μαζικών προσλήψεων και βελτιωμένων μισθών – αν και η ικανότητα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας και οι κοινωνικές αναταραχές παραμένουν σημαντική ανησυχία σε ορισμένες χώρες».

Ωστόσο, ο Olivier Jankovec προειδοποίησε για «σημαντικά κενά» στην απόδοση τόσο στις εθνικές αγορές όσο και στα μεμονωμένα αεροδρόμια.

«Η ανάκαμψη της κυκλοφορίας ήρθε με μεγαλύτερη αστάθεια και επίσης μεγαλύτερη ανισότητα, προειδοποίησε.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον πολύ αυξημένο ανταγωνισμό των αεροδρομίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η αγορά στρέφεται προς λιγότερες και ολοένα ισχυρότερες αεροπορικές εταιρείες – με τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους να υπαγορεύουν πλέον πολύ τη μοίρα των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τα τέλη χρήσης που επιβάλλονται από τα περιφερειακά αεροδρόμια μειώνονται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια και σήμερα, σε όρους προσαρμοσμένους στον πραγματικό πληθωρισμό είναι 13,4% χαμηλότερα από το 2019. Εν τω μεταξύ, οι ναύλοι των αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά +26% μέχρι στιγμής φέτος.

Αυτό δεν είναι βιώσιμο προς τα εμπρός – ειδικά δεδομένου του τρόπου με τον οποίο το τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον και οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβαρύνουν το κόστος μας.

Αυτό που διακυβεύεται είναι η ικανότητα των αεροδρομίων να συνεχίσουν να επενδύουν στη βιωσιμότητα, την ψηφιοποίηση και τη χωρητικότητα. Και ενώ θα χρειαστεί να διατηρήσουμε τις ευελιξίες που παρέχουν οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, χρειαζόμαστε επίσης τις αεροπορικές εταιρείες να πληρώνουν πιο δίκαιη τιμή για τη χρήση των εγκαταστάσεων μας».

Πηγή: tourismtoday.gr

© Φωτογραφία του Δημήτρη Ζοπουνίδη | aviationlife.gr