Το «πράσινο φως» έδωσε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, η γενική συνέλευση της AEGEAN, ανοίγοντας τον δρόμο για την στήριξη της εταιρείας από το Δημόσιο, με κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Αegean Ευτύχιος Βασιλάκης αναφερόμενος στην στήριξη του ελληνικού Δημοσίου πρόκειται «για μια επένδυση στην αποδοτικότητα και τη λειτουργία του ελληνικού τουρισμού». Επισήμανε πως το ελληνικό Δημόσιο στηρίζει μια εταιρεία η οποία άντεξε έναν χρόνο μέχρι σήμερα μόνο με τα οριζόντια μέτρα στήριξης, όταν τεράστιοι αερομεταφορείς της Ευρώπης έχουν χρειαστεί πολλαπλή ειδική στήριξη από τα κράτη για να αντεπεξέλθουν. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι εντός του 2021 θα γίνουν τα πρώτα βήματα ανάκαμψης, ενώ η ομαλοποίηση αναμένεται το 2022. «Ευχαριστούμε το ελληνικό Δημόσιο για τη στήριξη. Είμαστε υπερήφανοι που αντέξαμε, είμαστε ξεκάθαρα υπερήφανοι που χάρη στη θέση της η εταιρεία άντεξε και αυτό σημαίνει κάτι για τη χώρα, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Ο χρόνος και οι όροι της ΑΜΚ θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 30-60 ημέρες, κατά τις οποίες θα προχωρήσουν απαραίτητες διαδικασίες. Τα warrants που θα δοθούν στο ελληνικό Δημόσιο θα αντιστοιχούν, μετά την ΑΜΚ, στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημ. Γερογιάννης έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει ο κλάδος των αερομεταφορών εν καιρώ ειρήνη σημειώνοντας πως με βάση τα στοιχεία της ΙΑΤΑ, ο κλάδος είχε για το 2020, 118,5 δισ. δολάρια ζημίες, ενώ ζημιογόνο αναμένεται να είναι και το 2021. Στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, η επιβατική κίνηση σημείωσε άνευ προηγουμένου μείωση κατά περισσότερο του 80% μεταξύ Απριλίου-Δεκεμβρίου το 2020. Η πτώση στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 92%, 62% και 77%, αντίστοιχα. Αντίστοιχη ήταν, όπως είπε, και η επίδραση στην δραστηριότητα και το αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο κ. Γερογιάννης αν και όπως είπε και το 2021 θα είναι αρκετά δύσκολη χρονιά για την εταιρεία, εξέφρασε την ελπίδα για αρχή της ανάκαμψης μέσα στο 2021 και την ομαλοποίηση στο 2022, επισημαίνοντας πως οι εμβολιασμοί δίνουν προοπτική ανάκαμψης του κλάδου μας και της εταιρείας μας στην εξέλιξη του έτους. «Φυσικά τα ακριβή χρονικά δεδομένα για τους εμβολιασμούς, ο βαθμός και η ταχύτητα ανακάλυψης της ζήτησης αλλά και οι συμφωνίες των κρατών για τα πρωτόκολλα μετακίνησης διατηρούν ακόμη σημαντική αβεβαιότητα, κυρίως για την στιγμή της επανεκκίνησης» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean.

Πηγή: Ναυτεμπορική