Για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης θα διατεθεί το 14% των χρημάτων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, ύψους 200 εκατ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε η Aegean Airlines το 2019.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για περίπου 27 εκατ. ευρώ, τα οποία αντί για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου και γραφείων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θα χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της ρευστότητας της αεροπορικής.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο των ενεργειών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού και της κατ’ επέκταση μείωσης των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Aegean έχει ήδη υλοποιήσει τη μετεγκατάσταση τμημάτων στα ήδη υπάρχοντα γραφεία του αεροδρομίου,, επιτυγχάνοντας μείωση κόστους, ενώ έχει αποφασίσει την αναβολή της κατασκευής του εκπαιδευτικού κέντρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο 2020 η αεροπορική εταιρεία «έκαψε» ρευστότητα της τάξης των 280 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. αντιστοιχούσαν σε δαπάνες για την παραγγελία των νέων αεροσκαφών A320 neo.

Το αντίστοιχο μέγεθος κυμαίνεται από 18 έως 20 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2021, με την εναπομείνασα ρευστότητα της εισηγμένης να διαμορφώνεται σε 478 εκατ. ευρώ τέλη της χρονιάς 

Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός αερομεταφορέας εμφάνισε ζημιές 228 εκατ. ευρώ στο 12μηνο του 2020, με τον κύκλο εργασιών να περιορίζεται κατά 74% και το μέγεθος της επιβατικής κίνησης κατά 65%.

Εντός του Μαΐου δε, αναμένεται να υλοποιηθεί η απαιτούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 60 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την κρατική βοήθειας, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Πηγή: MoneyReview

Photo by VasilisATH Porgiazis