Ενεργό ρόλο στην μείωση εκπομπών CO₂ αναλαμβάνει η εταιρεία sea chefs Cruises Ltd. με την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για συμμετοχή της στο Εταιρικό Πρόγραμμα Corporate SAF (Sustainable Aviation Fuel) του ομίλου της Air France-KLM, συμβάλλοντας στην οικολογική μετάβαση των αερομεταφορών.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο για την υπογραφή της συμφωνίας αυτής, με παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και του Υφυπουργού Ναυτιλίας κ. Βασίλη Δημητριάδη από πλευράς της Κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και επισήμων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ο περιφερειακός διευθυντής του ομίλου της Air France-KLM κ. Γιάννης Πανταζόπουλος δήλωσε:

«Η παραγωγή βιώσιμων καυσίμων στην αεροπορική βιομηχανία είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των στόχων μείωσης του CO₂ παγκοσμίως. Είναι βέβαιο ότι στην προσπάθεια αυτή του ομίλου μας να κάνει τις δραστηριότητές του πιο βιώσιμες για το περιβάλλον δεν είμαστε μόνοι μας, και εταιρείες όπως η sea chefs Ltd. το αποδεικνύουν περίτρανα.

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη στην Κύπρο και από τις πρώτες που υπογράφονται στην Ευρώπη, και αποτελεί παράδειγμα για τους εταιρικούς πελάτες των αεροπορικών εταιρειών σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η σημασία της επιχειρηματικής ηθικής και της υπευθυνότητας για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και επιτυχίας αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Επενδύοντας στο Εταιρικό Πρόγραμμα SAF του Ομίλου της Air France-KLM, επιθυμούμε να αναλάβουμε ενεργό ρόλο στη μείωση εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο των επαγγελματικών ταξιδιών μας.

Είναι ιδιαίτερη χαρά που είμαστε η πρώτη εταιρεία στην Κύπρο και από τις πρώτες εταιρείες στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο που συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα και είμαστε σίγουροι ότι σύντομα θα ακολουθήσουν πολλές άλλες. Ευχόμαστε στην Air France-KLM κάθε επιτυχία» δήλωσε ο κ. David George Tidmarch, Διευθύνων Σύμβουλος της sea chefs Cruises κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το πρόγραμμα SAF (Corporate Sustainable Aviation Fuel) που εγκαινίασε πριν λίγο καιρό ο όμιλος Air France-KLM, αφορά τους εταιρικούς πελάτες, οι οποίοι μετά από τον υπολογισμό των εκπομπών CO₂ που σχετίζονται με τα ταξίδια τους, μπορούν να καθορίσουν μια ετήσια συνεισφορά που επιθυμούν να έχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Όλες οι συνδρομές των εταιρειών στο πρόγραμμα θα επενδύονται στην συνέχεια στην προμήθεια και κατανάλωση SAF. Η κίνηση αυτή θα υποστηρίξει τη δημιουργία μιας βιώσιμης βιομηχανίας καυσίμων στις αερομεταφορές που θα εγγυάται τα ολοένα και πιο οικολογικά υπεύθυνα ταξίδια.

Βιώσιμα καύσιμα, θεμελιώδεις λύσεις για την μείωση των εκπομπών CO₂

Για πολλά χρόνια, οι εταιρείες Air France και KLM συμμετέχουν σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των εναλλακτικών καυσίμων. Το 2011 οι δύο αεροπορικές εταιρείες ήταν από τις πρώτες που πραγματοποίησαν εμπορικές πτήσεις καταδεικνύοντας μια πιθανή εναλλακτική λύση έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, τον περασμένο Φεβρουάριο η KLM πραγματοποίησε πτήση χρησιμοποιώντας κατά ένα μέρος συνθετική κηροζίνη για πρώτη φορά στον κόσμο στο δρομολόγιο μεταξύ Άμστερνταμ και Μαδρίτης.

Το 2020 μέσω μιας «πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος» η Air France συνεργάστηκε στενά με επιχειρηματικούς ηγέτες για να υποστηρίξουν έξι νέα προγράμματα στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων αυτό της βιώσιμης συνθετικής κηροζίνης.

Μόλις τον προηγούμενο Μάιο, η Air France πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη πτήση μεγάλων αποστάσεων με SAF που παράγεται στην Γαλλία. H πτήση αναχώρησε από το Παρίσι-Charles de Gaulle για το Μόντρεαλ με τις δεξαμενές καυσίμων του αεροσκάφους εφοδιασμένες για πρώτη φορά με βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο που δημιουργήθηκε από απόβλητα και κατάλοιπα που προέρχονται από την κυκλική οικονομία.

Μπορούν να ενσωματωθούν στα καύσιμα των αεροσκαφών χωρίς τροποποίηση των κινητήρων και η χρήση τους μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά τουλάχιστον 85% σε σύγκριση με τα συμβατικά. Η βασική πρόκληση σήμερα είναι η ανάπτυξη της βιώσιμης βιομηχανίας στην οποία οι εταιρικοί πελάτες της Air France και KLM θα μπορούν να συμβάλουν με συγκεκριμένο τρόπο.

Σε μια εποχή που η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής πολλών εταιρειών, το πρόγραμμα Air France-KLM Corporate SAF προσφέρει στους πελάτες τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην μείωση των εκπομπών άνθρακα, στο πλαίσιο των επαγγελματικών τους ταξιδιών.

Πηγή: tourismtoday.gr