Τουλούζη, 28 Μαρτίου 2022 – Η Airbus πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με Airbus A380 που τροφοδοτείται από 100% Βιώσιμα Αεροπορικά Καύσιμα (SAF).

Το αεροσκάφος που συμμετείχε στη δοκιμαστική πτήση αυτή, το A380 MSN 1 της Airbus απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Blagnac της Τουλούζης στη Γαλλία, στις 08:43 την Παρασκευή 25 Μαρτίου. Η πτήση διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, επιχειρώντας με έναν κινητήρα Rolls-Royce Trent 900 σε 100% SAF.

Περίπου 27 τόνοι μη αναμεμειγμένου SAF παρασχέθηκαν από την Total Energies για αυτήν την πτήση. Το SAF που παράγεται στη Νορμανδία, κοντά στη Χάβρη της Γαλλίας, κατασκευάστηκε από Υδροεπεξεργασμένους Εστέρες και Λιπαρά Οξέα (HEFA), χωρίς αρωματικά και θείο, και αποτελείται κυρίως από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι, καθώς και άλλα απόβλητα και λίπη.

Μια δεύτερη πτήση, με το ίδιο αεροσκάφος, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από την Τουλούζη προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας, στις 29 Μαρτίου για να δοκιμαστεί η χρήση του SAF κατά τις φάσεις της απογείωσης και της προσγείωσης.

Αυτός είναι ο τρίτος τύπος αεροσκάφους Airbus που πετά με 100% SAF σε διάστημα 12 μηνών. Το πρώτο ήταν ένα Airbus A350 τον Μάρτιο του 2021 και ακολούθησε ένα αεροσκάφος A319neo, τον Οκτώβριο του 2021.

Η αύξηση της χρήσης του SAF παραμένει βασική λύση για την επίτευξη των στόχων της αεροπορικής βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Βασικά στατιστικά στοιχεία που περιγράφονται στην έκθεση Waypoint 2050 δείχνουν ότι το SAF θα μπορούσε να συμβάλει μεταξύ 53% και 71% στις απαιτούμενες μειώσεις άνθρακα.

Όλα τα αεροσκάφη της Airbus είναι επί του παρόντος πιστοποιημένα να πετούν με έως και 50% μείγμα SAF αναμεμειγμένο με κηροζίνη. Στόχος είναι να επιτευχθεί πιστοποίηση 100% SAF μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Το αεροσκάφος A380 που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της δοκιμής είναι το ίδιο αεροσκάφος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα ως ZEROe Demonstrator της Airbus – ένα πρόγραμμα δοκιμών για μελλοντικές τεχνολογίες που θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία του πρώτου αεροσκάφους μηδενικών εκπομπών στον κόσμο στην αγορά έως το 2035.