Στις 17 Απριλίου 2021 αναμένεται, με βάση πάντα τα σημερινά δεδομένα, να ξεκινήσει -δειλά – δειλά- πτήσεις από σκανδιναβικές χώρες προς το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων ο tour operator Apollo, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ τού HANIA.news.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 17 Απριλίου, σύμφωνα με τον σημερινό προγραμματισμό, θα πραγματοποιηθούν δύο πτήσεις, με αεροσκάφη του Apollo, προς τα Χανιά, από τη Στοκχόλμη (Σουηδία) και από την Κοπεγχάγη (Δανία).

Οι πτήσεις από Νορβηγία (Όσλο) προς Χανιά θα ξεκινήσουν τη Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου, ενώ σε ό,τι αφορά στη Φινλανδία (Ελσίνκι), το πρόγραμμα πηγαίνει ακόμα πιο πίσω, με την πρώτη πτήση -πάντα από τον tour operator Apollo- να είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 8 Μαΐου.

Όλα τα παραπάνω τελούν, φυσικά, υπό την αίρεση ότι δεν προκύψουν νέα δεδομένα, τα οποία θα τροποποιήσουν τον υφιστάμενο προγραμματισμό.

APOLLO: ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κρατήσεις, μέσω Apollo, από τις τρεις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Νορβηγία, Δανία) και τη Φινλανδία προς τα Χανιά ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από το 30% των κρατήσεων που είχαν γίνει, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, πριν από δύο χρόνια (2019), πάντα σε απόλυτα νούμερα. Θα πρέπει, πάντως, να συνυπολογιστεί ότι αρχές Μαρτίου, κάθε χρόνο, κανείς tour operator δεν έχει κλείσει, σε καμία περίπτωση, όλο το πρόγραμμα, ούτε καν, σε πολλές περιπτώσεις, το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής οι κρατήσεις κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις όποιες ελπίδες για ανακάμψη να στηρίζονται στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αν, φυσικά, οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Η εικόνα αυτή είναι σαφώς καλύτερη από πέρυσι, όταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα υπήρχαν σχεδόν μόνο… ακυρώσεις, αλλά απέχει παρασάγγας -γεγονός εν πολλοίς αναμενόμενο με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών- από την επικρατούσα εικόνα προ διετίας.

Ως γνωστόν, ότι η περυσινή χρονιά (2020) ήταν απολύτως καταστροφική αναφορικά με τις αφίξεις από τις τέσσερις προαναφερόμενες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση στις αφίξεις Νορβηγών στα Χανιά ανήλθε σε 98% (!). Μείωση 96% για τους Σουηδούς και 80% για τους Δανούς. Οι δε αφίξεις από τη Φινλανδία μειώθηκαν κατά 95%.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η σκανδιναβική αγορά, συν τη Φινλανδία, αποτελεί μία προνομιακή αγορά για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων καθώς τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των επισκεπτών που επιλέγει τα Χανιά για τις διακοπές του ανέρχεται στο 50% του συνόλου των ετήσιων αφίξεων εξωτερικού. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό έφτανε παλαιότερα ακόμα και το 75%!

Πηγή: hania.news