Η British Airways σκέφτεται να χρησιμοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα της σε διαδρομές προς ηλιόλουστες περιοχές όπως η Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, με στόχο να αποκτήσει ο αερομεταφορέας να αποκομίσει ένα μεγαλύτερο κομμάτι εσόδων από ταξιδιώτες που επιστρέφουν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στους ηγέτες στον εμβολιασμό των πολιτών, η Ελλάδα – ένας αγαπημένος προορισμός για Βρετανούς – σχεδιάζει να καλωσορίσει τους επισκέπτες μέχρι τα μέσα Μαΐου και η Ισπανία πρόκειται να ακολουθήσει.

Η British Airways που ανήκει στον όμιλο IAG διαθέτει μια σειρά από αεροσκάφη ευρείας ατράκτου Boeing 787 και 777 και Airbus A350 που μπορούν να μεταφέρουν έως και διπλάσιο αριθμό ατόμων από τα αεροπλάνα στενής ατράκτου που συνήθως εκτελούν ευρωπαϊκά δρομολόγια. Πολλά από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα είναι διαθέσιμα επειδή οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων που εξυπηρετούν συνήθως εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστοί λόγω περιορισμών και δεν αναμένεται να ανοίξουν τόσο γρήγορα όσο οι περιφερειακές συνδέσεις.

Η τελική απόφαση της ΒΑ θα εξαρτηθεί από τον όγκο των κρατήσεων και το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου να ανοίξει ξανά τα ταξίδια αναψυχής, ανέφεραν άνθρωποι της εταιρίας, τονίζοντας πως οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο.

Τοπικά ταξίδια

Ενώ τα μικρότερα αεροπλάνα είναι πιο αποδοτικά ως προς τα καύσιμα σε περιφερειακούς προορισμούς (όπως είναι η Ελλάδα), είναι σύνηθες για τις αεροπορικές εταιρείες να σχεδιάζουν την τοποθέτηση τους σε περιφερειακά δρομολόγια. Η Air France χρησιμοποίησε το Airbus A380 (πλέον τα έχει αποσύρει όλα από το στόλο λόγω και της πανδημίας) για να μεταφέρει 500 άτομα σε κάθε πτήση μεταξύ του Λονδίνου και του Παρισιού το 2010. Ο γίγαντας του αεροπορικού κλάδου, Emirates είχε εντάξει τα αεροσκάφη A380 σε πτήση 40 λεπτών μεταξύ Ντουμπάι και Ομάν πριν από την πανδημία βέβαια. Σε αυτό το σημείο, τονίζεται ότι η British Airways έχει φέρει και παλαιότερα Boeing 777 καθώς και φέτος τον Οκτώβριο Boeing 787 στο δρομολόγιο Λονδίνο-Αθήνα.

Η ίδια η British Airways χρησιμοποίησε τα A350 της μεταξύ του Λονδίνου και της Μαδρίτης το 2019, όταν μόλις είχε παραδοθελι στην βρετανική αεροπορική εταιρεία το αεροσκάφος. Αυτό έγινε κυρίως για λόγους εκπαίδευσης του προσωπικού του αεροσκάφους καθώς η ισπανική Iberia, θυγατρική της IAG, οπού ανήκει και η British Airways, είχε ήδη παραλάβει Airbus A350 και το είχε εντάξει σε υπηρεσία, οπότε είχε το know-how.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να επανεκκινήσει τα διεθνή ταξίδια στις 17 Μαΐου, στο πλαίσιο ενός σταδιακού σχεδίου για τον τερματισμό των μέτρων απαγόρευσης.

Ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν επίσης σχέδια. Η Ελλάδα επιδιώκει να επιτρέψει σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες, εκείνους με αρνητικά τεστ καθώς και εκείνους που έχουν αντισώματα να εισέλθουν στη χώρα από τις 14 Μαΐου.

Aviationlife.gr με πληροφορίες από Bloomberg