Αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν μια κοινή απάντηση σε μια νέα, πιο μολυσματική παραλλαγή του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προκάλεσε ήδη την απαγόρευση πτήσεων από πολλές χώρες.
Ο Καναδάς και η Ινδία όπως και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σταμάτησαν τις πτήσεις από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι σιδηροδρομικές συνδέσεις που κατευθύνονται προς την Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Γαλλία, μέσω της σήραγγας της Μάγχης έχουν διακοπεί. Η νέα παραλλαγή λέγεται ότι είναι έως και 70% πιο μεταδοτική, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο θανατηφόρα.
Δεν υπάρχει επίσης καμία απόδειξη που να υποδηλώνει ότι αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια.
Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Jean-Baptiste Djebbari δήλωσε ότι ένα πρωτόκολλο θα συμφωνηθεί εντός των επόμενων ωρών στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των κυβερνητικών εκπροσώπων για την διασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Υπάρχει θέληση στις Βρυξέλλες για μια πιο συντονισμένη απάντηση αυτή την φορά απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας, καθώς η ΕΕ θεώρησε ότι στην αρχή της πανδημίας, στις αρχές του έτους τα κράτη μέλη είχαν υιοθετήσει μια προσέγγιση «κάθε χώρα για τον εαυτό της» που απειλούσε την ίδια την ιδέα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC Europe, Kevin Connolly.
Ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Matt Hancock δήλωσε στο BBC News νωρίτερα ότι η νέα παραλλαγή του ιού ήταν «εκτός ελέγχου», ενώ η Δανία, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες ανακοίνωσαν ότι είχαν ήδη εντοπίσει το νέο στέλεχος.
Επίσης τη Δευτέρα, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα αναμένεται να συστήσει την έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech coronavirus για χρήση και στις 27 πολιτείες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) συνεδριάζει μια εβδομάδα νωρίτερα για να αποφασίσει για το εμβόλιο που χορηγείται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Εάν δώσει το πράσινο φως, η επίσημη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ακολουθήσει την Τετάρτη και η διανομή εμβολίων μπορεί να ξεκινήσει σε ορισμένα κράτη της ΕΕ από την Κυριακή.
Η Γαλλία ανέστειλε όλες τις ταξιδιωτικές συνδέσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένης της εφοδιαστικής αλυσίδας με φορτηγά, για 48 ώρες από τα μεσάνυχτα (23:00 GMT) την Κυριακή. Στο σημείο αυτό, να τονιστεί ότι χιλιάδες φορτηγά κινούνται καθημερινά μεταξύ των χωρών.
Ο τερματικός σταθμός των φέρι στο Ντόβερ είναι πλέον κλειστός για όλες τις μετακινήσεις που εξέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι νέας ειδοποίησης λόγω των γαλλικών περιοριστικών μέτρων. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σε συνάντηση έκτακτης ανάγκης για να συζητήσει το ζήτημα τη Δευτέρα.
Επιπλέον, και άλλες χώρες ανέλαβαν διαφορετικές ενέργειες ως απάντηση στη νέα παραλλαγή ιών:
Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μάλτα, Κροατία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία ανέστειλαν όλες τις πτήσεις από/προς το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Ιταλία απέκλεισε όλες τις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 6 Ιανουαρίου, ενώ οι Κάτω Χώρες απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την 1η Ιανουαρίου “το αργότερο”. Απαγορεύεται επίσης στους επιβάτες των ακτοπλοϊκών συνδέσεων να φτάνουν στις Κάτω Χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο, αν και οι εμπορευματικές μεταφορές μπορούν να συνεχιστούν
Το Βέλγιο διέκοψε τις πτήσεις και την διασύνδεση με τρένο από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τα μεσάνυχτα για τουλάχιστον 24 ώρες
Στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, οι πτήσεις που φθάνουν από τη Βρετανία απαγορεύονται για 48 ώρες τουλάχιστον από τα μεσάνυχτα της Κυριακής και έχουν ζητηθεί από τους ανθρώπους να μην ταξιδέψουν στην Ιρλανδία, αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς.
aviationlife.gr με πληροφορίες από BBC