Πρόστιμο 2,8 εκατομμυρίων ευρώ στην αεροπορική εταιρεία ΕasyJet για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές αποφάσισε να επιβάλει η Ιταλική Αντιμονοπωλιακή Αρχή (Antitrust) και συγκεκριμένα σχετικά με την ακύρωση πτήσεων το καλοκαίρι του 2020 και μετά την άρση των περιορισμών του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid στην Ιταλία.

Στο στόχαστρο της Αρχής η πώληση αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις που εκτελέστηκαν από τις 3 Ιουνίου 2020. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ορόσημο, εφόσον το σχετικό Ιταλικό προεδρικό διάταγμα επέτρεψε ξανά τις μετακινήσεις εντός και εκτός της Ιταλικής επικράτειας. Τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν επι του πρώτου κύματος της πανδημίας δεν ίσχυαν πιά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Antitrust “η EasyJet, όταν δεν υπήρχαν πλέον οι περιορισμοί κυκλοφορίας, δεν συμμορφώθηκε με την αναμενόμενη επαγγελματική επιμέλεια, εφόσον προχώρησε σε ακύρωση πολλών προγραμματισμένων πτήσεων και τα εισιτήρια προσφέρθηκαν προς πώληση υπό την μορφή έκδοσης καταναλωτικών κουπονιών (voucher) αντί να προχωρήσουν στην αποζημίωση των ακυρωμένων εισιτηρίων, παρέχοντας παραπλανητικές και / ή μηδαμινές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους μετά την ακύρωση και εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό τους καταναλωτές που σκόπευαν να ασκήσουν αυτά τα δικαιώματα, εφαρμόζοντας έτσι μια εσφαλμένη εμπορική πρακτική βάσει του Κώδικα του Καταναλωτή”.

Η Αντιμονοπωλιακή Αρχή συνεχίζει λέγοντας πως “φαίνεται να είναι μια εσφαλμένη πρακτική” στην οποία η EasyJet “εκμεταλλεύτηκε αδικαιολόγητα την αιτιολογία σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να περιορίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί επαρκώς, να είχαν βοηθηθεί και να έχουν αποζημιωθεί αμέσως σε περίπτωση ακύρωσης της πτήσης τους”.

Σύμφωνα με την Αρχή η εν λόγω πρακτική “δεν είναι μόνο παραπλανητική και παραληπτική, αλλά επίσης χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα στοιχεία επιθετικότητας”.

Η απάντηση της εταιρείας EasyJet υπήρξε άμεση“Πάντα πράξαμε το σωστό, θα κάνουμε έφεση” και συνεχίζει «Η EasyJet είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι λειτουργεί πάντα σωστά και σε πλήρη συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους, παρά τις δυσκολίες ενός συνεχώς εξελισσόμενου ρυθμιστικού πλαισίου (…) Η αεροπορική εταιρεία διαφωνεί κάθετα με τα συμπεράσματα της Αρχής, θεωρώντας ότι η διάταξη της είναι εντελώς αβάσιμη: για αυτούς τους λόγους, η EasyJet θα ασκήσει έφεση.”

Πηγή: ΕΡΤ

Photo by © PA