Η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία αυτό το καλοκαίρι έφτασε το 93% του επιπέδου του 2019, δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την πρόβλεψη τον Μάρτιο.

Αυτό αποκάλυψε ο Eurocontrol, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις μελλοντικές του προβλέψεις για την εναέρια κυκλοφορία υπό το πρίσμα της ανεπάρκειας και μιας προς τα κάτω αναθεώρησης των οικονομικών προοπτικών της Ευρώπης.

Ο Eurocontrol εξέδωσε μια επικαιροποιημένη επταετή πρόβλεψη κίνησης λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία δεδομένα και τις οικονομικές τάσεις, με αποτέλεσμα μια «οριακά καθοδική» αναθεώρηση της τελευταίας πρόβλεψης του τον Μάρτιο, που εκτιμούσε ότι η εναέρια κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2023 θα έφτανε το 95% του επιπέδου του 2019.

Σημείωσε ότι οι πτήσεις στην Ευρώπη είχαν «εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν» τον Μάρτιο, αλλά υπήρξε «μικρή πτώση από τον Ιούνιο».

Πότε θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας αεροναυτιλίας προβλέπει τώρα ότι η εναέρια κυκλοφορία θα φτάσει το 92% του επιπέδου του 2019 φέτος, έχοντας φτάσει στο 93% τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πριν αυξηθεί στο 98% το 2024 και στο 100% το 2025.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η κίνηση το καλοκαίρι αιχμής του επόμενου έτους θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019.

Πέρα από το 2025, ο Eurocontrol αναμένει φέτος αύξηση των πτήσεων κατά μέσο όρο 1,6% ετησίως στη βασική του πρόβλεψη. Αυτό οφείλεται στις «μεγαλύτερες αβεβαιοτήτες» -συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου πληθωρισμού- σε «πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, οικονομικών κινδύνων και περιβαλλοντικών ανησυχιών».

Όπως υπογραμμίζει, «η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 έχει πλέον ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, το δίκτυο εξακολουθεί να επηρεάζεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση σε όλη την Ευρώπη».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η Γερμανία –η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αερομεταφορών της Ευρώπης μετά το Ηνωμένο Βασίλειο– αντιμετωπίζει προκλήσεις λόγω της «οικονομικής νωθρότητας και των πιέσεων της εγχώριας αγοράς».

Αντίθετα, ο Eurocontrol αναφέρει ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης «βιώνουν ισχυρή ανάπτυξη».

Τονίζει πώς η τελευταία του πρόβλεψη είχε ετοιμαστεί πριν από την έκρηξη βίας στο Ισραήλ και τη Γάζα και προειδοποιεί πώς «μια περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων ή άλλα απρόβλεπτα γεγονότα μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κυκλοφορία».

Σημειώνει επίσης ότι «η προοπτική της τιμής του πετρελαίου παραμένει πολύ αβέβαιη και τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών από τις αερομεταφορές αποτελούν αρνητικό κίνδυνο».

Πηγή: tourismtoday.gr