Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) ανέφερε ότι η «ισχυρή» τάση της επιβατικής κίνησης μετά την πανδημία συνεχίστηκε τον Αύγουστο, φτάνοντας σχεδόν τα προ-Covid επίπεδα.

Η συνολική κίνηση τον Αύγουστο, μετρούμενη σε επιβατικά χιλιόμετρα εσόδων (RPK) αυξήθηκε κατά 28,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κίνηση βρίσκεται πλέον στο 95,7% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Η διεθνής κίνηση αυξήθηκε κατά 30,4% σε ετήσια βάση και όλες οι αγορές παρουσίασαν διψήφια ποσοστιαία κέρδη από έτος σε έτος. Τα διεθνή RPK έφτασαν το 88,5% των επιπέδων Αυγούστου 2019.

Ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA, δήλωσε: «Η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια είχε καλή απόδοση τον Αύγουστο.

«Για το έτος μέχρι σήμερα, η διεθνής κίνηση έχει αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με πέρυσι και τα στοιχεία πωλήσεων εισιτηρίων δείχνουν ότι οι διεθνείς κρατήσεις για ταξίδια ενισχύονται το τελευταίο εξάμηνο του έτους».

Η κίνηση των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων αυξήθηκε κατά 13,6% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022, ενώ η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 12,3%.

Ο Walsh πρόσθεσε: «Με κατεύθυνση το τελευταίο τρίμηνο του έτους, ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως στα επίπεδα ζήτησης του 2019.

«Έχοντας δει τις οικονομικές, κοινωνικές και προσωπικές απώλειες όταν οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούσαν να πετάξουν κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19, αυτή η βιομηχανία είναι αποφασισμένη να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μακροπρόθεσμο μέλλον επιτυγχάνοντας καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050».

Είπε ότι αυτό ήταν «σαφώς εμφανές» στο πρώτο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αειφορίας της IATA, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη (2-4 Οκτωβρίου).

«Γνωρίζουμε ότι οι πελάτες μας θέλουν έναν κόσμο στον οποίο θα μπορούν να απολαμβάνουν την ελευθερία να ταξιδεύουν βιώσιμα», δήλωσε ο Walsh.

«Αυτό το εναρκτήριο Παγκόσμιο Συμπόσιο Αειφορίας ήταν ένα κρίσιμο βήμα για την ευθυγράμμιση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, της αλυσίδας αξίας των αερομεταφορών και των αεροπορικών εταιρειών με τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για την επίτευξη.

«Θα μετρήσουμε την πρόοδο όταν συναντηθούμε ξανά σε ένα χρόνο», πρόσθεσε.

Πηγή: tourismtoday.gr