Την ανησυχία της για το γεγονός ότι το υψηλό κόστος των PCR τεστ μπορεί να καθυστερήσει την επανεκκίνηση των ταξιδιών εκφράζει η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (International Air Transport Association-IATA), επισημαίνοντας ότι για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών, τα τεστ για τη διάγνωση της νόσου COVID-19 πρέπει να είναι προσιτά, καθώς και έγκαιρα, ευρέως διαθέσιμα και αποτελεσματικά.

Στο πλαίσιο αυτό, η IATA έκανε έρευνα σχετικά με το κόστος των PCR τεστ (το τεστ που απαιτείται συχνότερα από τις κυβερνήσεις) σε 16 χώρες, ανακαλύπτοντας μεγάλες διαφορές ανά κράτος και ανά περιοχή. Μόνο η Γαλλία συμμορφώθηκε με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), βάσει της οποίας το κράτος αναλαμβάνει το κόστος των τεστ για τους ταξιδιώτες.

Από τις 15 αγορές, στις οποίες οι πολίτες επωμίζονται το κόστος για τα PCR τεστ:

  • Το μέσο ελάχιστο κόστος ήταν 90 δολάρια.
  • Το μέσο μέγιστο κόστος ήταν 208 δολάρια.

Ακόμη και αν ληφθεί ο μέσος όρος του κόστους χαμηλού κόστους, η προσθήκη τεστ PCR στα αεροπορικά εισιτήρια θα αυξήσει δραματικά το κόστος πτήσης για τα άτομα. Πριν από την υγειονομική κρίση, το μέσο κόστος για ένα εισιτήριο απλής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων φόρων και χρεώσεων, κόστιζε 200 δολάρια (δεδομένα του 2019).

Ένα PCR τεστ 90 δολαρίων αυξάνει το κόστος κατά 45% στα 290 δολάρια. Αν προστεθεί ένα ακόμη τεστ κατά την άφιξη, η συνολική δαπάνη θα αυξανόταν κατά 90% στα 380 δολάρια.

Ποια ταξίδια θα πληγούν περισσότερο

Ο αντίκτυπος του κόστους των τεστ COVID-19 στα οικογενειακά ταξίδια μπορεί να είναι ακόμη πιο μεγάλος, με το κόστος για μία τετραμελή οικογένεια από τα 1.600 δολάρια πριν από την πανδημική κρίση να ανέρχεται σε 3.040 δολάρια, διπλασιάζοντας σχεδόν τη συνολική δαπάνη.

«Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταργούνται στις εγχώριες αγορές, βλέπουμε ισχυρή ζήτηση. Το ίδιο μπορεί να αναμένεται και για τις διεθνείς αγορές. Αλλά αυτό θα μπορούσε να διακυβευθεί επικίνδυνα από το κόστος των τεστ, και ιδιαίτερα από το κόστος των PCR τεστ. Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για τα ταξίδια μικρών αποστάσεων (έως 1.100 χλμ.), με μέσο ναύλο 105 δολάρια, καθώς τα τεστ θα κοστίζουν περισσότερο από την πτήση. Το κόστος των τεστ πρέπει να γίνει καλύτερα διαχειρίσιμο. Αυτό είναι κρίσιμο εάν οι κυβερνήσεις θέλουν να σώσουν θέσεις εργασίας στον τουρισμό και στις μεταφορές», δήλωσε ο Γουίλι Γουόλς, γενικός διευθυντής της IATA.

ΠΟΥ: Τα κράτη πρέπει να επωμιστούν το κόστος των δοκιμών

Οι διεθνείς κανονισμοί υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζουν ότι τα κράτη δεν πρέπει να χρεώνουν τους πολίτες για τεστ ή εμβολιασμούς που απαιτούνται για ταξίδια ή για την έκδοση πιστοποιητικών. Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ επανέλαβε πρόσφατα αυτήν τη θέση, καλώντας τις κυβερνήσεις να μειώσουν το οικονομικό βάρος για τους διεθνείς ταξιδιώτες.

Ωστόσο, πολλά κράτη αγνοούν αυτή την υποχρέωση, θέτοντας σε κίνδυνο την ανάκαμψη των ταξιδιών και διακινδυνεύοντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το υψηλό κόστος των τεστ ενθαρρύνει επίσης την αγορά για την κατασκευή ψεύτικων πιστοποιητικών.

Πηγή: tourismtoday.gr