Σε 250.065 ανέρχεται ο αριθμός των επιβατών που πέρασαν μέσω του αεροδρομίου των Βρυξελλών τον Απρίλιο, αριθμός που είναι μειωμένος κατά 89% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019.

Αυτός ο πολύ χαμηλός αριθμός εξηγείται από την απαγόρευση των μη απαραίτητων ταξιδιών που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τις 18 Απριλίου και τη σειρά των περιορισμών και προϋποθέσεων ταξιδιού. Η κυκλοφορία φορτίου συνεχίζει την έντονη ανάπτυξή της με αύξηση 72% την ίδια περίοδο το 2020.

Η επιβατική κίνηση μειώθηκε κατά 89%

Η κίνηση των επιβατών στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών αυξήθηκε το δεύτερο εξάμηνο του μήνα, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο. Ωστόσο, η σειρά των όρων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες, π.χ. δοκιμές και ειδικά οι απαιτήσεις καραντίνας για ταξιδιώτες που επιστρέφουν από μια κόκκινη ζώνη, καθώς και το γεγονός ότι πολλές χώρες αρνούνται τους ταξιδιώτες, έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον αριθμό των επιβατών.

Οι αριθμοί επιβατών συγκρίνονται με τους αριθμούς του 2019 επειδή, τον Απρίλιο του 2020, το Βέλγιο βρισκόταν σε lockdown και ο αριθμός των επιβατών περιορίστηκε στο ελάχιστο λόγω της απαγόρευσης ταξιδιού.

Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός των επιβατών που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2020 ήταν ήδη πολύ χαμηλότερος από ό, τι θα ήταν σε κανονικές ώρες (17.042 το 2020 σε σύγκριση με σχεδόν 2,3 εκατομμύρια το 2019).

Το μερίδιο των διηπειρωτικών επιβατών είναι και πάλι σε υψηλό επίπεδο 30%. Η ταξιδιωτική απαγόρευση που επέβαλε η μαροκινή κυβέρνηση από την άλλη πλευρά θα συνεχίσει να έχει αρνητικό αντίκτυπο έως τις 10 Ιουνίου στην καλύτερη περίπτωση.

Ο όγκος φορτίου αυξήθηκε κατά 72%

Οι πολύ καλές αρχές της χρονιάς με την έντονη αύξηση του όγκου των φορτίων συνεχίστηκαν και επιταχύνθηκαν μέχρι τον Απρίλιο, κυρίως λόγω της υψηλής ζήτησης αεροπορικού φορτίου σε όλη την Ευρώπη. Σε αντίθεση με τους αριθμούς επιβατών, ο όγκος φορτίου συγκρίνεται με τους αριθμούς του 2020, καθώς η πανδημία COVID είχε περιορισμένο αντίκτυπο μόνο στον όγκο φορτίων το 2020.

Η αύξηση των αερομεταφορών σε σύγκριση με το 2020 είναι αξιοσημείωτη σε όλα τα τμήματα, στο τμήμα ολοκλήρωσης (+ 55), στο τμήμα πλήρους φορτίου (+ 59%) και ακόμη και στο φορτίο της κοιλιάς, που ανέκαμψε από πολύ χαμηλούς όγκους τον Απρίλιο του 2020 (+ 492%).

Στο τμήμα πλήρους μεταφοράς εμπορευμάτων, το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών καταγράφει γενική ανάπτυξη στις δραστηριότητες όλων των υπαρχόντων πελατών.

Οι όγκοι εισαγωγών και εξαγωγών έχουν αυξηθεί, ιδίως οι εισερχόμενοι όγκοι που προέρχονται από την Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Οι αποστολές εμβολίων Covid-19 από και προς το αεροδρόμιο των Βρυξελλών συνεχίζονται, με αρκετές δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια να διατίθενται στο αεροδρόμιο μέχρι σήμερα, καθιστώντας το αεροδρόμιο των Βρυξελλών σημαντικό κέντρο στην παγκόσμια διανομή εμβολίων Covid-19.