Μετά το 2024 τοποθετεί την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης στην Ευρώπη το Eurocontrol, ο Οργανισμός για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας, καθώς οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθυστερούν την επαναφορά του κλάδου στα προ πανδημίας επίπεδα.

«Καταγράψαμε ισχυρή ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, αλλά αυτή η τάση έχει περιοριστεί τόσο λόγω της ικανότητας του κλάδου να διαχειριστεί την ταχεία ανάπτυξη, όσο και λόγω του αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε να καταγράψουμε περίπου 9,3 εκατ. πτήσεις φέτος, περισσότερες σε ποσοστό 49% από ό,τι το 2021, και παράλληλα κατά 16% λιγότερες σε σχέση με το 2019. Είμαστε αισιόδοξοι για την ανάκαμψη της εναέριας κυκλοφορίας στο 92% περίπου των επιπέδων του 2019 το επόμενο έτος. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτή την ανάκαμψη», τόνισε ο Eamonn Brennan, γενικός διευθυντής του Eurocontrol.

Το Eurocontrol, λαμβάνοντας υπόψη τα επικαιροποιημένα δεδομένα, εστιάζει σε τρία σενάρια. Το πιο αισιόδοξο δείχνει ανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 το 2023, το πιο απαισιόδοξο τοποθετεί την πλήρη επαναφορά του κλάδου μετά το 2028 και το «μετριοπαθές» σενάριο προβλέπει ανάκαμψη το 2025.

Τα 3 σενάρια

Τα τρία σενάρια που έχει επεξεργαστεί το Eurocontrol σχετικά με την ανάκαμψη της αεροπορικής κίνησης, σύμφωνα με την αναθεωρημένη 7ετούς ορίζοντα πρόβλεψη:

  • Το πρώτο σενάριο, το αισιόδοξο, προβλέπει για το 2023 μέτρια ανάπτυξη του ΑΕΠ, περιορισμένο αντίκτυπο του πληθωρισμού στη ζήτηση και μικρούς περιορισμούς ως προς τη χωρητικότητα σε αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
  • Το δεύτερο σενάριο, το μετριοπαθές, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός, σε συνδυασμό με την τιμή των καυσίμων, αναμένεται να επηρεάσει τη ζήτηση και ως εκ τούτου τα ταξίδια με αεροπλάνο δεν θα αποτελούν προτεραιότητα για τους τουρίστες.
  • Το τρίτο σενάριο, το πιο απαισιόδοξο, εστιάζει στον αντίκτυπο που θα έχουν στην τουριστική ανάκαμψη το ενδεχόμενο ορισμένα κράτη να περιέλθουν σε ύφεση, η επίδραση εξωγενών παραγόντων στη ζήτηση για ταξίδια και ζητήματα, όπως εκείνα της έλλειψης προσωπικού.

Πηγή: tourismtoday.gr