Τις πρώτες του νίκες σημείωσε ο ιρλανδικός αερομεταφορέας Ryanair στην δικαστική του διαμάχη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανατρέψει τα κρατικά πακέτα διάσωσης αντίπαλων αερομεταφορέων.

Οι πρώτες δικαστικές νίκες ήρθαν για την Ryanair καθώς δικαστές υποστήριξαν ότι ρυθμιστικοί φορείς της ΕΕ επειδή δεν έλεγξαν σωστά αν τα πακέτα διάσωσης της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας για την TAP και την Air France-KLM ήταν δικαιολογημένα.

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ, το δεύτερο πιο σημαντικό δικαστήριο του μπλοκ, επέκρινε την Τετάρτη τη διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ανέστειλε τα αποτελέσματα των αποφάσεων – συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αποπληρωμής της βοήθειας – έως ότου η ρυθμιστική αρχή επανεξετάσει τις υποθέσεις.

Αν και κέρδισε δύο προσφυγές, η Ryanair την Τετάρτη έχασε μια ξεχωριστή προσφυγή για το Ισπανικό Ταμείο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τοπικούς αερομεταφορείς. Το ΓΔΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Ryanair και έκρινε σύμφωνο με το δίκαιο της Ένωσης το Ταμείο στήριξης της φερεγγυότητας των ισπανικών επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.

Η Ryanair υπέβαλε δεκάδες προσφυγές κατά της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που που εκχωρήθηκαν από κυβερνήσεις σε αερομεταφορείς λόγω της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France-KLM.

Ο ιρλανδικός αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, ο οποίος έχει χάσει πέντε από τις αγωγές μέχρι στιγμής, υποστήριξε ότι η βοήθεια για επιλεγμένες αεροπορικές εταιρείες δημιουργεί ένα άδικο πλεονέκτημα και θα βοηθήσει τους αντιπάλους να εμφανιστούν ισχυρότεροι, να μειώσουν τους ναύλους και να καταπιούν άλλους.

Πηγή: naftemporiki.gr