Μέχρι το 2030, τα τρένα έχουν τη δυνατότητα να αντικαταστήσουν περίπου 5.600 πτήσεις ετησίως από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις σε απόσταση 800 χιλιομέτρων από το Άμστερνταμ. Αυτό αποκάλυψε πρόσφατη μελέτη από το Knowledge Institute for Mobility Policy (KiM).

Η μελέτη εξέτασε τις εξελίξεις στις σιδηροδρομικές υπηρεσίες που συνδέουν το Άμστερνταμ με πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Κοπεγχάγη. Εκτιμά ότι αυτή η μετατόπιση θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 850.000 ταξίδια κάθε χρόνο, αυξάνοντας σε 1,6 εκατ. ταξίδια έως το 2040, αντιπροσωπεύοντας το 6% και το 10% των αεροπορικών ταξιδιών σε αυτές τις διαδρομές, αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε μειωμένους χρόνους ταξιδιού, αυξημένες ημερήσιες επιλογές τρένων και τη δυνατότητα μείωσης των ταλαιπωριών που σχετίζονται με τη μεταφορά και μείωση του κόστους σιδηροδρομικών ταξιδιών κατά 20%.

Ενώ οι εκτιμήσεις της μελέτης είναι ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης κατά ένα πέμπτο του όγκου των αερομεταφορών σε αυτά τα δρομολόγια, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 στα αεροπορικά ταξίδια έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλλαγή.

Πηγή: tourismtoday.gr