Το Δικαστήριο της ΕΕ την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου διέταξε τη βελγική αεροπορική εταιρεία TUIfly και την ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair να επιστρέψουν τα 13 εκατομμύρια ευρώ ως επιδοτήσεις που έλαβαν από την αυστριακή κυβέρνηση το 2016.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δηλώσει νωρίτερα το 2016 ότι οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι δύο αεροπορικές εταιρείες από το δημόσιο αεροδρόμιο στο Κλάγκενφουρτ παραβίαζαν τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και κάλεσε την αυστριακή κυβέρνηση να τους ανακτήσει.

Ορισμένες από τις συμφωνίες εξυπηρέτησης και μάρκετινγκ μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και του αεροδρομίου Klagenfurt έδωσαν στις δύο εταιρείες ένα αθέμιτο πλεονέκτημα, αποφάνθηκε τότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο οργανισμός ελέγχου της ΕΕ για τον ανταγωνισμό δήλωσε ότι οι ζημιογόνες συμφωνίες ισοδυναμούσαν με κρατική ενίσχυση επειδή μείωσαν το λειτουργικό κόστος των αεροπορικών εταιρειών.

Η TUIfly και η Ryanair αμφισβήτησαν την απόφαση της Επιτροπής και πήραν την υπόθεση στο δικαστήριο.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο, τάχθηκε υπέρ της συλλογιστικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέρριψε τα επιχειρήματα της TUIfly και της Ryanair. Το δικαστήριο διέταξε τις δύο εταιρείες να επιστρέψουν την κρατική ενίσχυση που έλαβαν προκειμένου να αντισταθμιστούν τα οφέλη που αποκόμισαν από συμφέρουσες συμβάσεις με το αυστριακό αεροδρόμιο.

Η Ryanair έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση.

Πηγή: tourismtoday.gr