Τα συνολικά 12 Airbus A380 της αεροπορικής εταιρείας θα επιστρέψουν σύντομα στις πτήσεις, καθώς το τελευταίο έχει μπει ΄ήδη στη διαδικασία επιστροφής.

Το συγκεκριμένο Airbus A380 πέταξε από τη Μαδρίτη της Ισπανίας στη Μανίλα των Φιλιππίνων την περασμένη εβδομάδα για να υποβληθεί σε βαριά συντήρηση από τη Lufthansa Technik (που διαθέτει βάση συντήρησης εκεί), πριν από την πλήρη επιστροφή του.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Qatar Airways δεν είναι υπέρ της επιστροφής του A380, χαρακτηρίζοντας την απόφαση να τα αγοράσει ως λάθος. Ωστόσο, αυτή η άποψη δεν μεταφράζεται σε κάθε χειριστή του γιγαντιαίου Airbus A380. Για ορισμένους, όπως η British Airways, το αεροσκάφος παραμένει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, με τις δυνατότητες που προσφέρει, σε μεγάλους περιορισμούς καθώς και η αυξημένη χωρητικότητα του, να είναι κρίσιμης σημασίας αφού συντελείται η επαναφορά της επιβατικής κίνησης σε προ-covid επίπεδα

Τα 11 από τα 12 Airbus A380 της British Airways επέστρεψαν σε πτητικό έργο, από τότε που τα πρώτα τζετ επέστρεψαν σε εμπορική υπηρεσία στα τέλη του περασμένου έτους. Το μόνο αεροσκάφος που παραμένει εκτός δράσης είναι το A380 με νηολόγιο G-XLEH, ένα αεροσκάφος οκτώ ετών. Το αεροπλάνο μετέφερε για τελευταία φορά επιβάτες σε πτήση από το Χονγκ Κονγκ προς το Λονδίνο Χίθροου (BA32) στις 29 Μαρτίου 2020.

Από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2020, το αεροσκάφος βρισκόταν στη Μανίλα για συντήρηση, ένδειξη ότι η British Airways παρέμεινε προσηλωμένη στον τύπο παρά την τεράστια παγκόσμια αβεβαιότητα για το μέλλον του Airbus A380. Το αεροσκάφος έχει πλέον πετάξει πίσω στη Μανίλα για να επιστρέψει στην υπηρεσία συντήρησης με τη Lufthansa Technik. Σύμφωνα με το FlightRadar24.com, το αεροπλάνο απογειώθηκε από τη Μαδρίτη ως BA9173 στις 06:59, 3/8/2022.

Πέρυσι, η British Airways υπέγραψε συμφωνία συντήρησης με τη Lufthansa Technik. Η συμφωνία προβλέπει υπηρεσίες βαριάς συντήρησης που παρέχονται για ολόκληρο τον στόλο των 12 αεροσκαφών για τα επόμενα πέντε χρόνια, υποδηλώνοντας ότι τα A380 δεν υπάρχει βλέψη να αποχωρήσουν σύντομα από τις υπηρεσίες της British Airways.

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα A380 της BA μετά την πανδημία


Με προγραμματισμένες 479 πτήσεις, η British Airways πρόκειται να εκτελέσει το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα Airbus A380 μετά την πανδημία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με το Cirium, με πτήσεις προς έξι προορισμούς,

BOS – Βοστώνη, Ηνωμένες Πολιτείες – καθημερινές πτήσεις
DFW – Ντάλας Φορτ Γουόρθ, Ηνωμένες Πολιτείες – 6 εβδομαδιαίες πτήσεις
IAD – Washington-Dulles, Ηνωμένες Πολιτείες – 6 εβδομαδιαίες πτήσεις
JNB – Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική – καθημερινές πτήσεις
MIA – Μαϊάμι, Ηνωμένες Πολιτείες – καθημερινές πτήσεις
ORD – Σικάγο, Ηνωμένες Πολιτείες – καθημερινές πτήσεις
SFO – Σαν Φρανσίσκο, Ηνωμένες Πολιτείες – καθημερινές πτήσεις
YVR – Βανκούβερ, Καναδάς – καθημερινές πτήσεις

Συνολικά, έχουν επανέλθει σε υπηρεσία 129 αεροσκάφη (προ πανδημίας ήταν πάνω από 200) από Japan Airlines, Asiana, British Airways, China Southern, Emirates, Korean, Qantas, Qatar και Singapore, ενώ η Lufthansa έχει ανακοινώσει ότι θα τα επαναφέρει μέσα στο 2023. Η Emirates, που αποτελεί τον μεγαλύτερο χειριστή του τύπου, πετάει καθημερινά 80 από τα 118 Α380 της και αναμένει πλήρη επιστροφή και των 118 μέχρι την άνοιξη.